TROY Artık Cüzdanlarda

TüRkiyenin Odeme Yöntemi kelimelerinden türetilen TROY, kartlı ödeme sistemleri pazarına girdi. Peki TROY nedir? Cebimizde taşıdığımız banka kartı ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde yazan ödeme aracısı firmanın logosunun olduğu yerde artık bir Türk markası olan TROY yer alacak.

Daha anlaşılır bir dille söylemek gerekirse; TROY bankaların çıkardığı Bonus,Axess,World veya Maximum gibi bir marka değil. Visa ve Mastercard gibi bir marka. Yani bu Troy kartları her banka verebilir. Bunun bize ne faydası olacak derseniz, ekonomiye katkısı olacak deriz. Daha düşük faizli kredi kartı veya daha yüksek sayılı taksit yapmıyor.

Tüm kartlar ne ise bu da onlar gibi çalışıyor. Ancak bankalarımızın 180 milyon adet piyasaya sürdüğü kartların (banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartların toplamı) yurtdışı Visa ve Mastercard şirketlerine ödediği lisans ücretleri artık tamamen ülkemizde kalacak. BKM tarafından %100 desteklenen Troy sistemi sayesinde ülkemizde geçmeme sorunu yok. Ayrıca e-ticaret sitelerinde de tam olarak kullanılabiliyor.

Şimdilik tek kusuru yurtdışında fazla geçmemesi olarak görünüyor. O sorunda kısa sürede giderilecektir. Troy kartları alabileceğiniz bankalar ise şimdilik bunlar.



Konu ile ilgili Bankalararası Kart Merkezi Genel müdürü Soner Canko"nun yaptığı açıklama ise şöyle:

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Aralık ayında düzenlediğimiz Webrazzi Finansal Servisler 16 konferansımızda TROY‘un kullanım alanları hakkında önemli rakamlar ve bilgiler paylaşmıştı. Bugün yapılan tanıtımsa 8 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirilen TROY’un kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

Banka kartları, ön ödemeli kartlar ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde yer alan logonun, ödeme şeması olarak adlandırıldığını söyleyen Soner Canko “Bundan sonra kartların sağ alt köşesinde bir Türk markası var.” diyerek TROY’u yeniden tanıttı ve Türkiye’de kart çıkaran 28 bankanın da bu harekete katıldığını paylaştı. Canko’nun paylaştığı rakamlara göre şu anda 200 bini aşkın TROY logolu kart bulunuyor ve 15’i banka, biri banka dışı olmak üzere 16 kurum TROY logolu banka kartı, ön ödemeli kart ve kredi kartı vermeye hazır durumda.13 banka ise kart basımını yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

İlk kez 1 Nisan 2016’da resmi olarak kullanıma sunulan TROY‘un çevik ve uygun maliyetli bir ödeme şeması olduğunu ve bu sayede yaygınlaşacağını dile getiren Soner Canko, dünyadaki benzer adımlara örnek çekti ve şu rakamları paylaştı;
“200 milyon nüfuslu Brezilya’da yerel ödeme yöntemi Elo’ya sahip 110 milyon kart kullanılıyor. 1,3 milyar nüfuslu Hindistan’da ise 645 milyon adetlik banka kart pazarının yüzde 38’ini yerel ödeme yönetimi Rupay oluşturuyor. İtalya’da ise yerel ödeme yöntemi Bancomat martalı 37 milyon kart kullanılıyor.”

Soner Canko, Türkiye’deki her banka müşterisinin cebine en az bir tane TROY markalı kart girmesini hedeflediklerini söyledi ve hedeflerinin Türkiye’de cüzdanlardaki 180 milyon kartı TROY’a taşımak olmadığını da dile getirdi. “Neden harcamalarımızın yüzde 60 kartlarla yapılmıyor? sorusunun peşindeyiz ve pazarı büyütmek, nakitsiz geleceğe daha hızlı yürümek istiyoruz.” dedi.

TROY, şu anda Türkiye’de tüm POS, ATM ve internet ödemelerinde kullanılabiliyor ancak yurtdışı ödemelerinde kullanmak henüz mümkün değil. Soner Canko bu konuda bir iş ortağıyla çalışmakta olduklarını ve TROY kartlarının yakında yurtdışıda da kullanılabileceğini ekledi.

Hatırlatmak gerekirse Soner Canko’nun Aralık 2016’da paylaştığı Türkiye’deki banka kartlarına ilişkin rakamları şu şekildeydi;
  • Kart sayısı 170 milyonu geçti. Bunların 58 milyonu kredi kartı.

  • Bugün her dört ödemenin birinde banka kartı kullanılıyor. 2010’da aynı oran 1/10 idi.

  • Türkiye’de banka kartlarının toplam ödeme işlemi 4,2 milyar adet. 2010’da bu rakam 2,2 milyar idi.

  • İnternetten yapılan kartlı ödemelerin payı yüzde 11. Şu ana kadar 67 milyar TL yapılmış durumda.

  • Temassız kart sayısı Ekim 2016 itibarıyla 28 milyon. Ödeme noktası sayısı ise 580 bin.


Türkiye’nin yerel ödeme yöntemi TROY’un ne kadar yaygınlaşacağını önümüzdeki aylarda takip edeceğiz. Eğer TROY markalı kart almak isterseniz bankanıza başvurabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dersim İsyanı ve Seyit Rıza

Koçgiri İsyanı

FTP sunucusu kurmak