Sürücü Belgeleri Yenileniyor



- 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ehliyetler yenilenmeye başladı. 80 ülkede geçerli hale geldi. Ehliyete Avrupa standardı getirildi. 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle eski tip ehliyetler kullanımdan kaldırılacaktır.
- Ehliyet sınıf sayısı 16"ya çıktı. Şu anki ehliyet sınıfları A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K olarak sıralanmaktadır.
- Eski B grubu için 10 senede , eski E grubu için 5 senede bir sağlık raporu istenecek. Böylelikle ömürlük ehliyet uygulaması ortadan kalktı.

Stajyer ehliyet nasıl olacak?

İnsanlarda şöyle bir algı oluştu aday sürücü ehliyetlerinin farklı olacağı zannediliyor. Hayır öyle bir durum yok. Hatta ehliyetler üzerinde sizlerin aday sürücü olduğunuzu işaret eden herhangi bir ibare dahi bulunmuyor.
İki sene sonunda herhangi bir kusurunuz yoksa kendiliğinden aday sürücülüğünüz kalkacak. Kart yenilemenize gerek yok. Herhangi bir başvuru veya ücret ödemenize de gerek yok.

 Daha önce ehliyeti olup ehliyet sınıfını yükseltenler veya başka bir sınıftan ehliyet almak için başvuru yapanlar aday sürücü olacak mı?

Hayır bu yasa 2016 yılından itibaren "ilk defa ehliyet alanları" kapsıyor. Daha önce belgesi olup sınıf yükseltenleri veya başka bir sınıftan ehliyet alacakları kapsamıyor.
Bu yasa sürücü belgesi alanları ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanları ilgilendiriyor.

Yeni ehliyet sistemi

- Sürücü kurslarına yazılan sürücüler direk minibüs süremeyecek. En az B grubu ehliyetinin olması ve yaşının 21 olması istenmektedir.
- Eskiden direksiyon sınavlarında normalde tek stopta aday başarısız kabul ediliyordu. 2.defa stop eden aday sınavda başarısız kabul edilmeye başlandı.
- Direksiyon sınavları 30 dakika sürmekteydi ve 35 dakikaya yükseltildi. İlk 5 dakikasında adayın heyecanını yenmesi için araç tanımayla ilgili sorular soruluyor.
- Teorik sınavlarda artık trafik adabı soruları da sorulmaya başlandı. Toplam 50 soru sorulan ve 60 dakika süren ehliyet sınavının uygulamasında değişiklik yapılmamıştır. 2016 yılında 50 soru sorulacak ve sınav süresi 60 dakika olarak devam edecektir.
- 2016 yılından beri sürücü adayı otomatik vites araç kullanabilmek için başvuruda bulunabiliyor. Uygulama dersleri ve uygulama sınavı otomatik vitesli araçta gerçekleştirilecek. Fakat ehliyet belgesiyle manuel araç süremeyecek.
- Ehliyet belgeleri Avrupa standardına uygun olduğu için yurt dışında yaşanan problemlerin önüne geçilecek.
- Sürücü kurslarına taban fiyat uygulaması geldi.  Her ilde kurulan komisyonlar o ilin sosyo-ekonomik durumuna göre fiyat belirlemektedir. O ilde belirlenen fiyattan daha düşük bir fiyatı kurslar veremeyecek. Yani pazarlık söz konusu olmayacak.
- Ehliyet sınavı için eğitim düzeyi değişmemiştir. İlkokul mezunları başvuruda bulunabilmektedir.

 

Hangi Araçları Kim Kullanabilir?

Ehliyet Yenileme İşlemleri

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler nelerdir?


- Eski sürücü belgeniz
- Sürücü olur sağlık raporu
- Nüfus cüzdanı veya pasaport
- 2 Adet biyometrik fotoğraf
- Parmak izi verilecek (Emniyette)
- Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu (15 TL)
- Kan gurubunu belgeleyen belge veya beyan(eski sürücü belgenizde kan grubunuz yazıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok)

İlk önce www.surucurandevu.egm.gov.tr adresinden randevu almanız gerekiyor. Randevusuz işlem yapılmıyor.Bulunduğunuz yere göre 6 ay sonrasına sarkan randevu günleri ile karşılaşabiliyorsunuz.
Sonra anlaşmalı bankalardan birine giderek ehliyet yenileme ücretinizi yatırıyorsunuz. İki farklı ödeme yapıyorsunuz. İkisininde üzerinde banka tarafından tahsil edilmiştir kaşesi olması zorunlu. Ayrıca paranın kim tarafından yatırıldığına dair TC kimlik numarası ve yatırılan hesabın hangi hesap olduğu net yazmalı. Yoksa vergi dairelerinde uğraşmak zorunda kalırsınız.
Sağlık raporu kısmı en sıkıntılı süreç. Mahallenizdeki aile hekiminiz sürücü belgesi için rapor vermeye yetkilidir. Aile hekiminizden ücretsiz alabileceğiniz bu rapor için , özel hastane veya devlet hastanelerine gitmeniz halinde ücret istenecektir.
Aile hekiminiz, sürücü belesi için oluşturulan özel tip raporu muayene sonucunda onaylayacaktır. Sıradan bir rapor belgesi geçerli değildir. Muayene sonucunda aile hekimi eğer başka doktorların muayenesini isterse sizi o bölümlere sevk edecektir. İhtiyaç görmezse tek imza ile rapor sürecini bitirebilirsiniz. Alacağınız rapor üzerinde dikkat isteyen bir kaç nokta var. Öncelikle rapor için vereceğiniz resim biyometrik olsun. Vesikalık ta kabul ediliyor ama bazı yerlerde geri döndüğünü biliyoruz. Riske girmeye gerek yok. Resim üzerinde doktorun imza ve kaşesi mutlaka bulunmalı. Alacağınız raporda " sürücü belgesi alabilir" ibaresi bulunmalı ama mesela B sürücü belgesi alabilir yazmamalı. Yani ehliyetin sınıfını belirtmemeli. Tüm bunları hallettiyseniz artık randevu günü emniyete yarım saat önceden gidip sıra fişinizi almayı bekleyeceksiniz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dersim İsyanı ve Seyit Rıza

Koçgiri İsyanı

FTP sunucusu kurmak