Türk casusu İngiliz Kemal

İngiliz Kemal




Ahmet Esat 1887"de İstanbul"da hayata gözlerini açtı. Sultan Abdülhamid tahta çıkalı 10 seneyi geçmişti. Ruslarla yapılan 93 Harbinin Osmanlı"ya verdiği ciddi zararlar ülkenin her tarafında hissedilmekteydi. Ahmet Esat daha 5 yaşındayken babasını kaybetti. Bu sebeple annesiyle birlikte dayılarının yanına sığındılar. Ahmet Esat da ilkokulu burada, Emirgan"daki bir mektepte okudu.





Mekteb-i Sultanî"de Okudu





Mekteb-i Sultanî




Ahmet Esat ilkokulu başarıyla bitirdikten sonra Mekteb-i Sultani"ye (bugünkü adıyla Galatasaray Lisesi) kaydedildi. Burada öğrendiği Fransızca bilgisini gittikçe geliştirdi. Hatta Fransızcasını o kadar ilerletmişti ki yurt dışındaki arkadaşlarına ve bazen de hiç tanımadığı insanlarla Fransızca mektuplaşır olmuştu. Ahmet Esat aynı zamanda boksla da ilgilendi ve kısa sürede iyi bir boksör haline geldi. Ancak mütemadiyen yurt dışıyla mektuplaşmaları polisin dikkatini çekti. Bu şüphe itibarıyla Ahmet Esat bir ara tutuklanıp sorgulandıktan sonra geri bırakıldı.





İngiltere Yılları





İngiltere Yılları




Ahmet Esat Galatasaray Lisesi"ndeki eğitiminin ardından 1908 yılında İngiltere"ye gitmeye karar verdi. Burada Navy College"e başlayan Ahmet Esat, İngilizce bilgisini geliştirdiği gibi aynı zamanda burada da profesyonel olarak boks yapmaya başladı. 1914"te bu okuldaki eğitimini de tamamladıktan sonra bir süre İngiltere"de kaldı, daha sonra Avrupa"nın birçok bölgesini gezdi ve yabancı dil bilgisini en üst seviyeye çıkarttı. Hatta kendisinin ortalama bir İngiliz"den daha iyi İngilizce konuştuğu ve onun herhangi bir Avrupalı"dan ayırt edilemeyeceği söylenmektedir.





Teşkilat-ı Mahsusa"da İstihbaratçı Olmak





Teşkilat-ı Mahsusa




Milli mücadelenin kahraman ismi: İngiliz Kemal




Ahmet Esat 1914 yılında patlayan I. Dünya Savaşı sırasında ülkeye geri döndüğünde tanınmış İttihatçılardan Dramalı Rıza ve Kara Kemal Beyler aracılığıyla Teşkilat-ı Mahsusa"ya katıldı. Fevkalade yabancı dil bilgisi sayesinde teşkilata faydalı olacağı düşünülüyordu. Tahminler boşa çıkmadı, Ahmet Esat, Kut ül Amare"de İngilizlerin başındaki komutan General Townshend"den birtakım gizli bilgiler edinmeyi başardı. Daha sonra İngilizlerin hapsettiği bazı İttihatçıları kurtarmaya çalıştıysa da yakalanarak Beyoğlu"ndaki hapishaneye konuldu. Ahmet Esat buradan firar ettiyse de Çanakkale Boğazı"nda bir geminin içerisinde yakalanarak bu sefer Çanakkale"deki Sahra hapishanesine gönderildi.





İngiliz Kemal Milli Mücadele"ye Katılıyor





İngiliz Kemal Milli Mücadele




Çanakkale"deki Sahra Hapishanesinden de firar etmeyi başaran Ahmet Esat, Balıkesir"den, Bandırma"ya papaz kılığında giderek, orada karargah kurmuş Anzavur Ahmet ve ayaklanıcıları ve yabancı güçleri teftiş etmiş ve foyası ortaya çıkınca binbir macera yaşayarak kendisini kurtarmayı bilmiştir. Ethem bey güçlerinin, Anzavur"u dağıtmasına yardımcı olacak çok kıymetli bilgiler edinmiştir









nam-ı diğer boksör esat, amerikali gazeteci harry willy, trablusgarp göçmeni italyan vatandaşı mehmet sait, bolşevik lui ve daha niceleri... Kurtuluş savaşı sırasında görevleri esnasında kullandığı isimlerden bazıları.





boksor esat abimiz maceraci, akıllı, acar ve çapkın bir abimizdir, anzavur ayaklanmasının bastırılmasından, burdur-antalya hattında ortaya çıkardığı casusluk örgütüne, yunan askeri hapisanesinde komünist örgüt kurup ayaklanma çıkarmaktan, amerikali gazeteci olarak yunan cephe hattını gezmeye kadar akla hayale gelmeyecek bir dolu macera yaşamıştır.





Biga"da Kuvayı Milliyecilere katıldı. Çok iyi İngilizce konuştuğu için kendisine ""İngiliz Kemal"" lakabı takıldı. Ankara"ya geçerek yine fevkalade yabancı dil bilgisi ve önceki tecrübeleri de göz önüne alınarak Genelkurmay İstihbarat Şubesinde görevlendirildi. Vazifesi İzmir"deki Yunan işgaline karşı faaliyet göstermektir. Önce Rodos adasına giderek kendini Amerikalı bir gazeteci olarak tanıttı. Buradaki kumarhanelerden hileyle 45.000 Frank kazandı ve İzmir"e geçerek vazifesine başladı. Burada büründüğü yeni rol ise zengin bir Amerikalı olmaktı. Kısa sürede yüksek düzeydeki Yunan komutanlarıyla yakınlaşan Ahmet Esat, buradan edindiği istihbarat ile Milli Mücadele hareketine çok mühim katkılar sağladı.





Yakın Tarihimizin Gizemli Şahsiyetlerinden Biri, Türkiye




Ahmet Esat Cumhuriyet"in ilanıyla birlikte 1924 yılında İstihbarat şubedeki görevinden ayrıldı. İstanbul"a yerleşerek yine yabancı dil bilgisiyle tercümanlık- rehberlik ve sair işlerle hayatını kazandı. Soyadı kanunu çıktıktan sonra Tomruk soyadını aldı. 1932 yılına kadar da rekortmen ve şampiyon bir hafif sıklet boksörü oldu.

1964 yılında İngiliz Kemal"e özel maaş alabilmesi için kanun çıkarıldı

ingiliz kemal namiyle mâruf ahmet esat tomruk"a vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmasına dair kanun.





kanun no: 487 kabul tarihi : 26/6/1964





madde 1 —
millî mücadele kahramanlarından olup fevkalâde hizmetleri görülen
ingiliz kemal namiyle mâruf ahmet esat tomruk"a hayatta bulunduğu
müddetçe vatanı hizmet tertibinden (500) lira aylık bağlanmıştır.





madde 2 — bu kanun yayımını takıbeden ay başından itibaren yürürlüğe girer.





madde 3 — bu kanunun hükümlerini maliye bakanı yurütür.





1/7/1964; 8 temmuz 1964 resmi gazete sayı: 11748





11 Şubat 1943 yılında İngiliz aktrist Dorothy Minnic ile evlenen İngiliz Kemal"in bir kızı oldu ve 14 Şubat 1966"da yaşama veda ettiği bilinmektedir.





Milli mücadelenin kahraman ismi: İngiliz Kemal

İngiliz Kemal Lawrens"a Karşı filminden bir sahne.




İngiliz Kemal olarak istihbarat tarihine adını uluslararası arenaya
altın harflerle kazıyan Ahmet Esat Bey, halen o dönem içerisinde
istihbarat faaliyetlerini yürüten en etkin ajanlardan biri olarak
görülmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dersim İsyanı ve Seyit Rıza

FTP sunucusu kurmak

Koçgiri İsyanı